Build with logs in Europe
Association Bois sacré TCB (BSTCB)
Construire en bois brut
build with logs in Europe

BOUWEN MET STAMMEN IN EUROPA


Ongeveer drie duizend jaar geleden, in de verlatenheid van de immense europese bossen, is men begonnen stammen te gebruiken om huizen te bouwen. De stammen waren afkomstig van bomen gekapt met bronze bijlen,welke techniek ze recent vervorven hadden. Overal in Europa ontwikkelden zich verschillende houtbouw methodes, variërende door traditie, kultur en "know how" van iedere streek. In bepaalde sreken van Frankrijk kom je nog deze houten konstructies tegen, zoals bij, in de zuidelijke Alpen, waar ze "fuste" worden genoemd; een oud woord voor blokhut. 

In Biskupin (Polen) is er een hele dorp van blokhutten en houten vestingen daterend van 800 voor Christus, gevonden.
Eerst werden de stammen opgestapeld en d.m.v. inkepingen onderling verbonden. De ruimte ertussen werd gebreeuwd met hulp van mos, stro, modder, wol...maar later, ergens in Noord-Europa, waarschijnlijk in Karelia, werd er een manier gevonden waarbij geen breeuwsel aan te pas kwam. Het bestond uit iedere stam te bewerken d.m.v. een ijzeren instelbaar schrapblock, dat de vorm van de onderliggende stam spiegelend kopieërde (primitief mes en groef). Het is bekend als de Europese breeuwloze groef techniek.

Archeologisch onderzoek op ons continent laat zien dat blokhutten gemaakt van hele stammen, gestapeld en ingekeept, ongeacht plaats en tijd, overal kunnen voorkomen. Het is een manier van bouwen die gevonden kan worden in koud zowel als bergachtig, bos of pionier gebieden. In de meeste Europese streken, als gevolg van landbouw en later industriële ontwikkeling, werden landerijen steeds meer ontbost. Bij gebrek aan bomen werd de houtbouwtechniek een verloren en vergeten erfenis.

In Noord-Amerika, waar zo goed als maagdelijke bossen in overvloed waren, ging de vestiging van Europese emigranten gepaard met een herleving van blokhutbouwtechniek, welke nu deel is van de Noord-Amerikaanse pionier en grens tradities.
Alhoewel, in de nieuw wereld ook, verdrong industrialisering de bouwtechniek van de handmatige blokhutbouw. Ondanks dat, begon een nieuwe soort pionieren te verschijnen, 30 jaar geleden: fascinatie voor de blokhutbouw; het werd gestimuleerd door de Canadese Allan Mackie en zijn studenten in Britse Columbia; hij begon les te geven, hoe handgebouwde blokhutten met moderne gereedschap te maken, aldus promotie en vernieuwing van blokhutbouwkunst over de hele wereld stimulerend.

Europa is nu ook betrokken bij de gelukkige terugkomst van een van de oudste bouwtechniek op aarde, vernieuwd door generaties van blokhutbouwers .
Sinds het begin van deze eeuw, is in Europa een groot herbebossinsprogramma van start gegaan, en met name in Frankrijk. Deze bosgebieden produceren nu grote hoeveelheiden naaldhout, wat de ontwikkeling van een houtbouwtechniek mogelijk maakt. Mensen moeten niet alleen dromen van echt houten huizen gemaakt van stammen, met hun noesten, hun tekeningen, hun bochten, hun zachte en rustige kleuren... ze moeten de drom waar maken. Nieuwe vakmensen moeten leren en bekwaam worden in blokhutbouw; zij zullen morgen de meest natuurlijke, gezonde en economische huizen bouwen, met vervangbare materialen; en aldus tonnen overtollige koolstof opslaan.

De Stichting Bois Sacré TCB

BSTCB is een frans stichting met als doel het leren en informeren over de handmatige blokhutbouwtechniek in relatie met de Europese Blokhutbouw traditie. De stichting organiseert in Frankrijk en buurlanden, informative ontmoetingen en wokshops de natuurlijke blokhutbouw en publiceert educatief materiaal in het Frans.
VOOR MEER INFORMATIE : Ass. B.S.T.C.B. - La Nouaille - 19160 LAMAZIERE-BASSE - FRANCE
tél : 05 55 95 88 31 
contact

Construire en bois brut et matériaux naturels (our homepage)
 
 


© BSTCB